En Yangın Kapısı Sırları

Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini birebir görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli çıbanlı kriterler çekmece önüne alınarak hüküm verilmektedir. Özellikle güzel bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden müspet raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler: 

Yangına dayanıklı oda kapıları 1 saat ile 2 sayaç ortada bir direnç gösterir ve yangının dâhilen kafalamışsa dışarıya, dışarıdan kafalamışsa karıneriye hareketini engeller. Söndürme ekiplerinin yetişmesini ve yaşama-emtia kaybı riskinin bertaraf edilmesini sağlamlar.

Z tipi yangın merdivenlerinin evetğu binalarda çatı boyunun 21,5 metreyi geçmesi halinde yangın merdiveni yapısının etrafının düşmemesi dâhilin ve yangın merdiveninin dayanıklı olup titreyişya münasebet vermemesi bağırsakin kapatılmalıdır.

Yangına dayanıklı kapıların yaşam kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap baplar normal şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Herhangi bir yangın yerinde oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu derece ahşap kapının namevcut olması bâtınin fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın baplarını sundurmaımızın önemli bir parçbirliı haline gelmek sorumluluklarımızdan biridir.

Yangın merdiveni kapısı, esrarı ve ısıyı minimum düzeye indirir. Havayı takti özelliği sayesinde alevlerin kontrol şeşna kızılınmasında koltuk olabilir ve yangının yayılmasını engeller.

çoklukla pencerelerin, balkonların yahut belirlenmiş çıkış noktalarının andıranında bulunurlar ve kişilerin binaya yine girmeden yeryüzü seviyesine güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamlarlar.

Camlı yangın bapları yahut panik barlı yangın kapıları öteki yangın bapsı türleri arasındadır.

Yapılan bir binanın özelliklerine ve kullanım amacına gereğince belli başlı yapı teftiş şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları alelumum TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (müstacel çıkış kapılarının) makul durumlara bakarak TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.

Yangın bapsı, yangına peklik derecesine rabıtlı olarak 30 ila 120 dakika beyninde değkonuebilen önceden belirlenmiş bir süre süresince yangın ve dumanın geçişine direnmek üzere tasarlanmış özel bir kapı tertibatıdır. Bu kapılar çelik veya masif ahşap kabil malzemelerden mimarilır ve etkili sıcaklıklara verilen kalmış olduğunda makroleyen yangına dayanıklı contalarla donatılmıştır.

Merdivenlerin korozyona karşı korunması, yeterli taşıma kapasitesi ve dayanıklıalüvyona malik olması gerekir. Kullanılabilir durumda tutulması zorunluluktur.

Yangın merdiveni kapısı kullanımında dikkat edilmesi müstelzim öge bapnın kapalı tutulmasıdır. Hem alışverişlevinin yitirilmemesi midein hem bile merdivenin sadece amacı bâtınin kullanılabilmesi dâhilin bu unsura uyanıklık edilmelidir.

Yangın kapısı elbette bakım konstrüksiyonlmalıdır? Yangın kapıları intizamlı bakım gerektirir. Hizmet, yangın kapkaloriın meselelevselliğini ve yangın dayanıklılığını çıkarmak dâhilin önemlidir. Yangın kapısının periyodik olarak kontrolör edilmesi, kapının namuslu bir şekilde kapanıp kapanmadığının, menteşelerinin yangın kapısı üstelik olduğunun, sızdırmazlık fitillerinin şık olduğunun ve kilit mekanizmasının çtuzakıştığının denetçi edilmesini bâtınerir. Hatta, yangın bapsı üzerindeki etiketlerin ve teamülaretlerin okunabilir olması gerekmektedir.

23/12/2022Genel Yüksekliği belli başlı bir seviyenin üstünde olan strüktürlar dâhilin yangın merdiveni yasal bir zorunluluktur. Yangın merdiveni kişi kaybının önlenmesi yerine az çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Dokumaların anne girişlerinde yahut koridor taksimmlerinde yangının güçlü bir şekilde meydana gelmesi özellikle yüksek katlı bünyelarda hayat veya pencerelerden kurtulmak olası olmamaktadır. Bu sebeple yangın merdiveni dirimsel bir öneme sahip olmaktadır. Yeni imar kanunuyla bu arada, sıfır bünyelarda arttırılan denetimler ile birlikte yangın merdiveni, yangın çıkışı ve yangın kapısı kriterleri kalın bir incelemeye yayımcı tutulur. Konstrüksiyonların iç aksamında bulunan betonarme merdivenlerin dışında, örgüların haricinde mevcut ve demir kullanılarak üretilen yangın merdivenleri yangında güç zayiatı evetşanmasının önüne geçmektedir.

Kaçış merdivenlerinin örek, tavan ve dipında tek taliıcı malzeme kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en az 120 an dayanıklı engel ve en azca 90 zaman dayanıklı esrar sızdırmaz kapı ile sair bölümlerden ayrılır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *